Johtamisen haasteet yrityksissä 2014

Tarvitsemme entistä enemmän kasvuyrityksiä. Kuitenkin ihmisillä on töissä paha olla ja motivaatio nolla. Haasten kiteyttivät kirjailijat hienosti “Pääasia” – kirjassa:

”Ilmapiiritutkimukset tuottavat säännönmukaisesti samoja tuloksia: esimiestyö on heikkoa, informaatio ei kulje ja viestintä on huonoa. Ihmisillä ei ole selvää käsitystä siitä, mihin yritys on menossa eikä täyttä luottamusta siihen, että johtokaan sitä tietää.”

Katkelma teoksesta: Ilona Rauhala; Makke Leppänen; Annamari Heikkilä. ”PÄÄASIA Organisaation psykologinen pääoma.” Talentum, 2013. iBooks.

Mitä sitten tarvitaan?

Tarvitaan visiopohjaista johtamista. Ei ihmisiä kiinnosta oikeasti missä ollaan nyt vaan mihin ollaan menossa? Kuinka sinne päästään? Mistä tiedetään olevamme perillä ja hyödyttääkö se minua?

Jos ihmisillä on lapsia korostuu tämä erityisesti. Ihminen ajattelee lastensa tulevaisuutta ja on sen vuoksi valmis uhraamaan paljon. Ihmisten motivaatio on myös kova, kun heille annetaan mahdollisuus. Kuinka esim. työntekijät voivat edes auttaa yritysten johtoa onnistumaan taloudellisesti, jos he eivät tiedä niistä mitään?

Miksi tämä on niin vaikeaa?

Johtaminen on vahvojen persoonien hommaa ja teollisen aikakauden johtajista haluttiin kuria ylläpitäviä auktoriteettejä. Silloisen uskomuksen mukaan “kovilla tyypeillä ei ole heikkouksia”. Heidän oli osattava ja tiedettävä kaikki.

Tämä ajattelu puolestaan on johtanut siihen, että työntekijöiltä harvoin kysellään mitään, koska johtajat kokevat sen osoittavan heidän tietämättömyytensä. Visiot pidetään mieluummin salassa, koska mahdollisen epäonnistumisen sattuessa johtaja säilyttää täydellisyytensä.

Mitä voin tehdä?

1. Anna vanhan ajattelun mennä.
– Kerro avoimesti ettet tiedä kaikkea. Olet johtamisen ammattilainen ja luotat ammattilaisiin työssään.

2. Hanki mentori
– Hyvä mentori auttaa sinua hankalien asioiden yli. Ajatusten sparraaminen kehittää myös sinua.

3. Leiki
– Lapset opettavat parhaiten sinulle motivointia ja luovuutta. Hyppää heidän leikkiin ja opit itsekin.

4. Johda pelisääntöjä
– Luo yhdessä tiimin / työporukan pelisäännöt ja valvo niiden toteutumista. Pelisääntöihin voi laittaa taloustavoitteetkin. Käykää niitä läp puolivuosittain ja päivittäkää tarvittaessa. Kun asiat eivät mene sovitusti, voit vedota yhdessä tehtyihin sääntöihin.

5. Luo visio ja näytä
– Tuo vaikka aurinkotuoli toimistoon. Pääasia, että tulevaisuus näkyy jotenkin. Ei sen ole pakko toteutuakaan, mutta johonkin on porukalla pyrittävä.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s